Warmtepomp, wat is het en hoe werkt het?

Warmtepompen brengen warmte over door een stof, een koelmiddel, te laten circuleren door een cyclus van verdamping en condensatie. Een compressor pompt het koelmiddel tussen twee warmtewisselaarspoelen. In één spoel wordt het koudemiddel onder lage druk verdampt en absorbeert het warmte uit zijn omgeving. Het koelmiddel wordt vervolgens samengedrukt op weg naar de andere spoel, waar het bij hoge druk condenseert. Op dit punt geeft het de warmte vrij die het eerder in de cyclus heeft geabsorbeerd.


Voorbeelden van warmtepompen in het dagelijks leven


Koelkasten en airconditioners zijn beide voorbeelden van warmtepompen die alleen in de koelmodus werken. Een koelkast is in wezen een geïsoleerde kast waarop een warmtepompsysteem is aangesloten. De verdamperspiraal bevindt zich in de doos, meestal in het vriesvak. Warmte wordt vanuit deze locatie geabsorbeerd en naar buiten overgedragen, meestal achter of onder de unit waar de condensorbatterij zich bevindt. Evenzo draagt ​​een airconditioner warmte van binnen in een huis over naar buiten.

Kan een warmtepomp zowel koelen als verwarmen?


De warmtepompcyclus is volledig omkeerbaar en warmtepompen kunnen het hele jaar door klimaatregeling bieden voor uw huis - verwarming in de winter en koeling en ontvochtiging in de zomer. Omdat de grond en lucht buiten altijd wat warmte bevatten, kan een warmtepomp een huis zelfs op koude winterdagen warmte leveren. Lucht bij –18 ° C bevat zelfs ongeveer 85 procent van de warmte die het bevat bij 21 ° C.

Hoe werkt een lucht warmtepomp


Een luchtwarmtepomp absorbeert warmte uit de buitenlucht in de winter en voert warmte af naar buitenlucht in de zomer. Het is op dit moment het meest voorkomende type warmtepomp dat in Canadese huizen wordt gevonden. Grondwarmtepompen (ook wel aarde-energie, geothermie, geo-uitwisseling genoemd) warmtepompen, die warmte onttrekken uit de grond of het grondwater, worden echter steeds meer gebruikt, met name in British Columbia, de Prairies en Centraal Canada.

Ben ik elektrisch aan het verwarmen met een warmtepomp?


Een warmtepomp is een elektrisch apparaat dat warmte van de ene plaats haalt en naar een andere overbrengt. De warmtepomp is geen nieuwe technologie; het wordt al tientallen jaren in Canada en over de hele wereld gebruikt. Koelkasten en airconditioners zijn beide veel voorkomende voorbeelden van deze technologie een warmtepomp kan echter twee kanten opwerken, deze kan zowel verwarmen als koelen.
 

Bent u klaar met enkel een warmtepomp?

De juiste warmtepomp aanschaffen is altijd mogelijk maar daarmee bent u er nog niet.
U zal moeten berekenen welk vermogen, hoe de verdeling van warmte gaat en wanneer u voordelig stookt en waneer niet.
Er zijn veel aspecten om op te noemen en wij willen u daar graag mee helpen.
Zo kunt u een warmtepomp combineren met verschillende systemen zoals een buffertvat of zonneboiler en samen met eventueel zonnepanelen ook in een andere vorm elektrisch mee verwarmen
Kom langs in de showroom aan de Kaagstraat 13 in Raalte om samen uit te rekenen of dit systeem rendabel genoeg is of gecombineerd kan worden met andere systemen.

  AAA ECO BV     01-03-2020 17:08